Nuffnang Ads

22 April 2013

Celcom dari Seberang scam?

Bismillah hirrahman nirrahim...




Post ini bkn utk meneyebelahi mana2 pihak telekomunikasi tetapi hanya sebagai peringatan kpd rakan2 di luar sana.

Aku merupakan pengguna Maxis sejak berjaman lg... Sejak dari 1999 lg rasanya... lps espiem... nombor xpenah tukar2,,, setianye aku... layak dicalonkan sbg penunggu gua nih,,, hahahah.... sbnrnya ahkak malas nak bersusah2 payah buat bende yg sama dua tiga kali... asalkan perjalanan hidup ahkak x terganggu maintain je la smpi skrg,,,   Pada 19/4/2013 (Jumaat) jam 6:39PM aku telah mendapat panggilan yang didakwa daripada Celcom. Nombor yang tertera di telefon bimbit aku ialah +60320233800. Eh.. siapa plak tepon dari nombor KL nih? 03... bkn dari opis. Opis aku stat dgn 7.. 2 ni slalunya tgh KL... bank ke? Jd aku pon hangkat je la....

Pemanggil: Assalamualaikum, (slang seberang)... namE sayE ________ (aku tak ingat nama dia   tp  perempuan la) membuat panggilan dari MenarE Celcom (cuba ckp mcm org Malaysia dgn mengganti hujung perkataan A kpd E tp still dgr slang seberangnya) SayE ingin tahu, andE adalah pemegang nombor telefon 012-******* kan?

Aku: Ye (Waduh,,, mcm pernahku  kena begini tahun lps dong)

Pemaggil: Tujuan sayE membuat panggilan adalah untuk menawarkan penukaran talian puan dari Maxis ke Celcom. Paham ye?

Aku: Ye, paham... (Adoi, ada ke Celcom amik jurucakap dari seberang nih? Aku perlu letak cpt2 sblm minah ni korek dari aku mcm2,,,)

Pemanggil: Puan pakai prepaid ke postpaid?

Aku: (Halemak perlu ke aku jwb nih... mengigtkan aku kejadian sebegini telah berlaku dan aku terus menelefon pihak Celcom utk mendapat kesahihan dan khidmat pelanggan Celcom menafikan ianya dari pihak Celcom dan menasihati saya untuk meminta nombor ID pekerja sekiranya pihak berkenaan telefon semula.) Errr,,,, Sblm saya menjwb soalan kamuk (aku pon dh ckp slang seberang)... Boleh kamu berikan nombor pekerja Celcom kamuk?

Pemanggil: Kan sayE sudah beritahu namE sayE blablabalbla dan saye membuat panggilan dari MenarE Celcom di alamat blablablabla...... (dgn nada tensen)

Aku: (Hoi!! ko x jwb soalan aku daa,,, Ko pham tak soalan aku nih?) Saya tanya nombor pekerja Celcom kamuk bkn alamat tempat kamuk kerja....

Pemanggil: (berbisik2 dgn org di situ berkaitan apa yang perlu dijawab) Err... nombor IC saya 84**** ... (tak sempat dia sebutkan nombor IC dia aku dh potong)

Aku: Kamu paham tak apa yg saya mintak? Saya cakap, kalo kamu bekerja di Celcom kamu mesti ada nombor pekerja. Apa nombor pekerja kamuk? Saya bkn mintak nombor IC kamuk!!! (aku plak amuk)

Pemanggil: (berbisik2 lg sambil kalut2) Errr...  sebentar ye...

Talian terputus...... teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeettttttttt,,,,,,,


Rupa2nya baru aku perasan aku penah dapat 2 missed call dari nombor yang sama hari2 seblm tu...


Tahun lepas pon aku penah dpt panggilan yang sama mcm ni cuma nombor telefon tahun lps +303. Yg tu lagi samseng... Aku ckp aku xberminat... bleh plak dia tanya, apa alasan kamu enggak berminat? dgn nada tinggi plak tuh,,,,  (waduh2x,,, konfem la ko org Indonesia) aku pon tinggi la suara... suka hati saya la, saya punya telefon!!! 
 

Tahun lepas aku dh penah call Celcom... tahun ni aku buat aduan thru FB plak... tak tau la apa tindakan Celcom... Aku berharap sgt la pihak Celcom dapat menjalankan siasatan tentang perkara ini memandangkan ianya melibatkan reputasi syarikat Celcom. Aku tak mengetahui plak agenda disebalik panggilan telefon ini. Apa yg dorang dapat kalo aku tukar line dari Maxis ke Celcom... ada siapa2 rakan2 yg diluar sana tau berkaitan sindiket sebegini dan apa tujuan mereka? Kongsi2 kan la eh.... 

45 comments :

  1. Baru tadi off phone, lepas tu on phone dapat msg dari maxis, no ni ada miscall, tak sangka, nasib baik tak on phone, hee

    ReplyDelete
  2. samalah kita...pengguna setia maxis dari tahun 2000.uihh..tak sangka.
    sebenarnya malas tukar2 no.leceh!hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? ni spesis sama nih,,, spesis malas.... ahahaha

      Delete
  3. Saya kena tadi tp lelaki kak nombor telepon pun sejibik, dia mintak ic last2 dia kata sy blm 18 tahun. Pastu dia mintak no org lain yg dah 18. Tapi siap kim slm kt keluarga sy lagi. Hahaha baik pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa dia hanya tertarik org yg berumo 18 tahun ke atas ye? 18 tahun baru bleh bkk akaun bank ke?

      Delete
  4. akakkk, smpi skrg akak tau tak apa agenda nombor ni? saya dah terbagi maklumat saya kat nombor ni... dia mintak no. IC ngan alamat tapi saya bagi alamat kolej saya... masa tu saya tido, sy mamai, macam jadi blur kejap... sy pun mengiakan aja apa yg die ckp... katanya nama dia Hassan apa ntah.. die mintak nama org lain yg boleh terima simcard baru tu and sy pun dah bagi jugak, tapi die mntk nama je.. sy takut la akak... apa yg boleh dibuat dgn no. IC?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau ler dik... akak pon tgh mencari motipnye... kalo ada petunjuk2 baru kongsi2kan la eh... p/s:tgh mamai2 pon bleh igt nama dia Hassan eh...

      Delete
    2. adoi... rsenya kalau die tau no. ic je tak serius sgt kot... sbb die bukannya ada fotokopi ic sy kan... p/s: igt nama die sbb suara die sumpah bapuk. tu yg mamai2 pun boleh tgkp...

      Delete
  5. salam perkenalan.. :)

    saye google phone number ni dan terus dia link ke blog ni.. :)
    sebab baru dpt phone call dari nombor tersebut.
    macam awak kena lah, cuba cakap melayu malaysia.. tapi gagal..

    hopefully, people will be more alert lepas ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan dip... ;)
      so, awak bgtau apa kat pemanggil tu? dia ada mintak no ic jgk ke mcm yg lain2 kongsikan....

      Delete
  6. memang scammer....shit....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terkena jgk ke sh*t... opss scammer itu? huhuhu...

      Delete
  7. Salam..Saya pun dapat call pukul 10.45pg..dia minta alamat..saya beri alamat ringkas jerr..Bandar jerr..pastu pk apa sebab dia call..terus buat mcm tak ada line..pastu dia call..malas nak angkat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ws... terus buat bunyik teeeeeeeeeettttt....... ehehehe...

      Delete
  8. Salam.. Sy pun dpt miss call dr no ni.. Lps tu dr +60327261200. diikuti pula dgn +60193845811.. sy x jwb pun sbb x ada dlm list sy no2 gini.. Rasanya tahun lps pun dpt jg miss call camni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ws... fuh... dari direct line ke hp plak... tak penah angkat... selamat laa... awak maxis jgk ke?

      Delete
    2. salam.. saya pun dapat dari +60320233800 dan +60327261200 lepas tu dari +60320233800 dalam kul 10-11 pg ni.. saya try la call guna no opis nk tau kot2 ada operator, tp kedengaran operator cakap all circuit are bz please try again later.. no satu lagi pulak engaged. ape sebenarnya ye...

      Delete
  9. Salam Sis,

    Saya dah 4 kali dapat miss-call dari nombor ni start 10 Mei sampai hari ni. Saya malas nak jawab kalau nombor pelik2 yg saya tak tahu ni. Saya pon pengguna Hotlink tegar dah nak dekat 12 tahun pakai no phone skang ni. Tak penah tukar2. Ishhhhh, memang sumpah takkan angkat langsung. Lagi satu saya rasa no +60321827600 pon geng2 dia jugak ni. Sebab saya dapat miss call dari nombor ni jgk pada hari yg sama. Yang paling geram, kalau orang tak angkat call tak give up plak dia call kita. Dahla tak mengira waktu...

    ReplyDelete
  10. ws... mmg tak mengira waktu... rajin la plak dia tiap2 hari nk tepon kan...

    ReplyDelete
  11. Baru jap dapat call dari no You have 3 missed calls
    (1) +60327261200 since 10:09am 22.05.13
    (2) +60327261700 since 10:09am 22.05.13... taapi sebab hp off selamat den

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pon nombor scam jgk ke?

      Delete
    2. td sy dpt call dari no: +60327261300.. agak2,dari org yg sama jugak x??

      Delete
  12. hu2.. teman pun asik didatangi call dari no yg sama setiap hari.. pelik pun ada.. dh org x jawap usaha lg nk call.. mmg pelikk.. tiAP2 HARI DUA KALI.. malas teman nk jawab..


    done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/


    ReplyDelete
    Replies
    1. terasa mcm celebrity tak?? huhuhu... nombor +60320233800 jgk eh?

      Delete
  13. Saya pun kena. Dia speaking pulak. Katanya nak sayya dpt emas...dah dua kali Indon brensek tu call ...Lagi sekali dia call saya akan akata nama saya Peterpan


    ReplyDelete
    Replies
    1. dia speaking jerman ke? dpt emas? nombor sama ke? ini operasi apa pulak nih?

      Delete
  14. Salam...Saya pon terkena jugak..+60320233800 asik call je...
    Ckp dpt free internet bgai call 15 minit kesemua rangkaian...Tpi mcm mne ni..no.ic ngn alamat dh terbagi..mule2 was2 gak...Tpi asik die ckp menyesal klu x terima...ye kn aje la...Tkut jugak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ws... yeke? ic dgn address rmh ye? kalo ada info apa2 nnti, update la kan eh... kongsikan bersama kami2 yg tak tau nih,,,

      Delete
    2. Haa...bg ic ngn almat umah...Lpas je die call tu trus dh x angkat bile dh bce blog ni...heheehe..kerap gak la die call pgi tghari ptg....penuh no. Die je...Tpi hri tu try call celcom tye psal plan yg die bgi...nk make sure ape yg org tu ckp...Celcom ckp ade...pelik la jugak bile Celcom tu ckp ade...Tpi tggu dh dkat seminggu xde pon hntar sim yg die uar-uarkan...wallahualam...

      Delete
  15. Hari tu sye tgh xde mood, baru lepas gaduh dgn ahem2. ade nombo ape ntah cll sy time tgh syahdu tu (tgh meleleh airmata kot), die ckp psl simcard dpt ke tak (hr tu sy ade tbg no.Ic ngn alamat umah), terus sy ckp, "boleh x tlg jgn kacau hidup sy???" terus sy tutup. pahtu trus xde call2 dr nombo tu da. hahah

    ReplyDelete
  16. salam sy pngguna maxis@hotlink.... nasib baik search lam google nombor ni +60327261200 dan +60320233800.. mula nya nk tahu nombor ni daripada mana... search punya search nmpk blog ni.... dah bnyak kali diorg call.. tp sy xangkat..... diorg nk ape sbenar nya? sape taw mane nk report kes macam ni? dah menyemak da ase....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum w.b.t

      Terima kasih selamatkan saya dari perkara2 yg merugikan duit saya dan pahala puasa saya

      sekian, terima kasih

      Delete
  17. Alamakkk tq la blog ni..br tau bkn kite sorg kne..bru je kne td nama azli dr celcom kuala lumpur konon...pas kt husband trus ltk fon..

    ReplyDelete
  18. fuhhh selamat la saya google dulu num nie...klaw x mgkin tkna jgk....da 2 kli dye kol xangkt....

    ReplyDelete
  19. boleh ke orang tu trace dan track nombor?

    ReplyDelete
  20. alahai..kita bqu tdy ja kna..dy mnx num ic ngan nma pnuh..nma pnuh sy bgy kt dy slap skit ja,,ic mmg bgy sktui pnya..

    ReplyDelete
  21. alahai dh 4x call kite tp kita x jwb sbb no. x dikenali. rmai yg dh terkena rupanya. pihak yg brtgggjwb tlg ambik tindakan pls...

    ReplyDelete
  22. jahanam pnya +303 hp Samsung lampu suluh pun maw try......

    ReplyDelete
  23. yg bahayanya kalo kite bg no.ic n nama adalah..dieorg blh bt ic baru menggunakan nama n ic kite..tp wajah laen..passport sy xsure blh ke x bt..

    ReplyDelete
  24. Nombor yg sama call Aku tadi...tapi dari bank rakyat katanya...haha.

    ReplyDelete
  25. Baru td dia kol tapi x angkat. Then sy taip no tu kat google terus link ke blok awak. Hahaha nasib baik x angkat. Dah 2 3 hari kol sy x layan.

    ReplyDelete
  26. i pun . baru kena akhir2 ni .baru lg pakai no maxis . itu yg pelik tetibe ade no tak dikenali masuk . search kt google , ade artikel u . alhamdulillah x pickup call .

    ReplyDelete
  27. sy bru je dapat panggilan tadi..katanya ptg ni nak kol semula..syukur sangat sempat google..xnak la sambut dah..huhuhuh.. katanya pulak daripada bank rakyat kuala lumpur..hmm..

    ReplyDelete
  28. Terima kasih Akak (for the warning)

    ReplyDelete