Nuffnang Ads

27 April 2013

Hair Loss....

Bismillah hirrahman nirrahim...

gmbr hiasan semata2 (tq pakcik google)

Apa kaba saudara-saudari di sana di sini di sinun??? (apa ko merepek nih?) Ok... Mommy2 di luar sana pernah tak ada pengalaman ceggini lps lebey kurang 3-4 bln lps bersalin? RAMBUT GUGUR.... uwaaaa.... nangis tak berlagu.... harini aku bkn nak crita berkaitan pospartum hair loss secara saintifiknya... kalo nak tau, gi google sendirik... try juga google nih.... Telogen Effluvium..... salah satu jenis hair loss yg aku sedang alami skrg ini.... di sini aku cuma nak berkongsi pengalaman aku yg tak seberapa ni je....






















nasib baik kali ni aku dh bersiap sedia... bersiap sedia apa? bersedia menghadapinya dengan inikah?
kete kebal



abg komando yg macho

mcm nak pergi berperang plak rasa...












kene bersedia mentally..... kali ini aku agak bersedia mentally dan juga redho,,, dulu anak first igt kepala aku akan jd cenggini selama-lamanya....
uwaaaaa~~~
 terbayang dah aku kene pakai nih tuk menkaver kepala hotak ku,,,,
rambut pelesu.... uwaaaa~~~


adakah aku akan menjadikan beliau sebagai idola aku seumo idup???


uwaaaa~~~uwaaaa~~~~~~dan uwaaa lagi~~~



utk kali ini, aku juga telah lebih bersedia physically.... aku telah menggunakan SENJATA RAHSIA.... senjata rahsia?



***********************




***********************




***********************




 ***********************




tadaa,,,, ini dia.... gunting ajaibkah? gunting rambut je...
ini lah senjataku kali ini... habis pantang je haritu aku telah bertukar imej rambutku dgn pertolongan gunting ini....
daripada ini

kepada ini,,, (ensem tak aku? hahaha)

walopon rambutku still gugur jugak kali ini di serata rumah... tapi tidak menakutkan seperti dahulu lg.... pendek2 je yg gugurnye,,,,, doakan kali ni cepat recover.....

tapi ada org yg ckp sbb baby dh menyembur..... betolke? suratan atau kebetulan shj??  Hani mmg tgh menyembur pon.... haish,,,,,,

blrffffffff.........

peace......

22 April 2013

Celcom dari Seberang scam?

Bismillah hirrahman nirrahim...




Post ini bkn utk meneyebelahi mana2 pihak telekomunikasi tetapi hanya sebagai peringatan kpd rakan2 di luar sana.

Aku merupakan pengguna Maxis sejak berjaman lg... Sejak dari 1999 lg rasanya... lps espiem... nombor xpenah tukar2,,, setianye aku... layak dicalonkan sbg penunggu gua nih,,, hahahah.... sbnrnya ahkak malas nak bersusah2 payah buat bende yg sama dua tiga kali... asalkan perjalanan hidup ahkak x terganggu maintain je la smpi skrg,,,   Pada 19/4/2013 (Jumaat) jam 6:39PM aku telah mendapat panggilan yang didakwa daripada Celcom. Nombor yang tertera di telefon bimbit aku ialah +60320233800. Eh.. siapa plak tepon dari nombor KL nih? 03... bkn dari opis. Opis aku stat dgn 7.. 2 ni slalunya tgh KL... bank ke? Jd aku pon hangkat je la....

Pemanggil: Assalamualaikum, (slang seberang)... namE sayE ________ (aku tak ingat nama dia   tp  perempuan la) membuat panggilan dari MenarE Celcom (cuba ckp mcm org Malaysia dgn mengganti hujung perkataan A kpd E tp still dgr slang seberangnya) SayE ingin tahu, andE adalah pemegang nombor telefon 012-******* kan?

Aku: Ye (Waduh,,, mcm pernahku  kena begini tahun lps dong)

Pemaggil: Tujuan sayE membuat panggilan adalah untuk menawarkan penukaran talian puan dari Maxis ke Celcom. Paham ye?

Aku: Ye, paham... (Adoi, ada ke Celcom amik jurucakap dari seberang nih? Aku perlu letak cpt2 sblm minah ni korek dari aku mcm2,,,)

Pemanggil: Puan pakai prepaid ke postpaid?

Aku: (Halemak perlu ke aku jwb nih... mengigtkan aku kejadian sebegini telah berlaku dan aku terus menelefon pihak Celcom utk mendapat kesahihan dan khidmat pelanggan Celcom menafikan ianya dari pihak Celcom dan menasihati saya untuk meminta nombor ID pekerja sekiranya pihak berkenaan telefon semula.) Errr,,,, Sblm saya menjwb soalan kamuk (aku pon dh ckp slang seberang)... Boleh kamu berikan nombor pekerja Celcom kamuk?

Pemanggil: Kan sayE sudah beritahu namE sayE blablabalbla dan saye membuat panggilan dari MenarE Celcom di alamat blablablabla...... (dgn nada tensen)

Aku: (Hoi!! ko x jwb soalan aku daa,,, Ko pham tak soalan aku nih?) Saya tanya nombor pekerja Celcom kamuk bkn alamat tempat kamuk kerja....

Pemanggil: (berbisik2 dgn org di situ berkaitan apa yang perlu dijawab) Err... nombor IC saya 84**** ... (tak sempat dia sebutkan nombor IC dia aku dh potong)

Aku: Kamu paham tak apa yg saya mintak? Saya cakap, kalo kamu bekerja di Celcom kamu mesti ada nombor pekerja. Apa nombor pekerja kamuk? Saya bkn mintak nombor IC kamuk!!! (aku plak amuk)

Pemanggil: (berbisik2 lg sambil kalut2) Errr...  sebentar ye...

Talian terputus...... teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeettttttttt,,,,,,,


Rupa2nya baru aku perasan aku penah dapat 2 missed call dari nombor yang sama hari2 seblm tu...


Tahun lepas pon aku penah dpt panggilan yang sama mcm ni cuma nombor telefon tahun lps +303. Yg tu lagi samseng... Aku ckp aku xberminat... bleh plak dia tanya, apa alasan kamu enggak berminat? dgn nada tinggi plak tuh,,,,  (waduh2x,,, konfem la ko org Indonesia) aku pon tinggi la suara... suka hati saya la, saya punya telefon!!! 
 

Tahun lepas aku dh penah call Celcom... tahun ni aku buat aduan thru FB plak... tak tau la apa tindakan Celcom... Aku berharap sgt la pihak Celcom dapat menjalankan siasatan tentang perkara ini memandangkan ianya melibatkan reputasi syarikat Celcom. Aku tak mengetahui plak agenda disebalik panggilan telefon ini. Apa yg dorang dapat kalo aku tukar line dari Maxis ke Celcom... ada siapa2 rakan2 yg diluar sana tau berkaitan sindiket sebegini dan apa tujuan mereka? Kongsi2 kan la eh.... 

19 April 2013

Sound of Silence....

Bismillah hirrahman nirrahim...

Hmmmm,,,,, Ibu bapa di luar sana mungkin mendoakan agar anak mereka tido nyenyak & tidak bgn di tgh mlm sambil merengek2 bkn? Tidak bagiku... Sejak PERISTIWA ITU... ku tidak mungkin tido dgn lena. Ianya hanya lebih mendebarkanku.... seperti sesuatu yg tidak diingini berlaku sekali lagi.... dgn sifat baby Hani yg tidak akan menangis di waktu mlm walopon lapar lebih membimbangkanku.... Hani hanya akan menghisap jarinya menandakan dia lapar... aku lebih rela mendengar tangisannya sbg indikasi bhw perhatianku diperlukan berbanding sound of silence itu. Aku khuatir aku terleka di saat2 dia memerlukanku.... Perasaan ini bkn shj kurasai terhadap baby Hani... kadang kala turut dirasai terhadap kakak along Hana juga... Bagaimana utk membendung perasaan ini? Adakah aku akan menghadapinya sepanjang hayatku? 

"Worries when u cry but your silence worries me more"  
 
p/s: perlukah aku berkongsi PERISTIWA ITU? Tidak buat masa ini.... Bibir mampu tersenyum tapi hati menangis siapa yang tahu

18 April 2013

Cuti-cuti Pulau Part 3

Bismillah hirrahman nirrahim...

Hai pembaca2 sekalian!!! Bagaimana hari anda? Sihat? Masih bertenaga? Sudi ke membaca n3 ini? Ini mungkin post yg terakhir utk cuti2 Pulau Labuan ini.... Mari kita bersamb utk hari ketiga pula... 

Third day


Apa nak buat harini eh? Kene la beli sedikit ole2 di Labuan ini... apa yg aku nak beli? aku pon mensurvey2 kereta sbg ole2 utk dibawa pulang... bleh? eheh... xde lah... Yuni je yg dh beli kereta,,, berbaloi2 beli kete kalo menetap kat sini... 

Jadi apa aku nak beli ni utk org2 kampung halaman? Mamaku merancang utk pergi ke pasar di Labuan... katenye makcikku memesan rumpai laut yg ala2 Pure Marine Collagen tuh... kan tgh femes skrg nih... jd destinasi kami hari ini ke pasar Labuan dgn misi utk membeli rumpai laut.... Utk smpi ke destinasi kami itu, kami melalui Terminal Feri Antarabangsa Labuan... tgk dari dalam kete je... drive thru je... mungkin kalo nak ke Brunei bleh ikut terminal feri ni...
Terminal Feri Antarabangsa Labuan... bkn Labu ye
Kami pon meneruskan perjalanan dan tiba2 sesuatu telah menarik mataku utk memandang ke arah sebuah
bangunan ini.... apakah bangunan itu? Saya menjadi jakunzzz kembali... sepanjang hidupku tak penah terjumpa bangunan sebegini.... Ke aku je sorang yg tak penah tau kewujudannya? Adakah ianya sebuah bangunan pencakar langit yg setanding dgn KLCC? Adakah tempat keje abg2 O&G? Adakah istana sultan sulu? tidak... tidak... tidak...utk mengetahuinya mari kita sama2 scrool ke bawah....





******************************





******************************




******************************




******************************





******************************




 
PASAR B**I...biar betik?

Mungkin kengkawan di luar sana tau kewujudannya tp bg aku ini penemuan yg baru... huhuhu.... Ini bkn pasar yg jual rumpai laut tu ye... Kami pon meneruskan perjalanan menuju pasar yg menjual collagen itu.... fuh....

Our nex mission pula ialah membeli cekelat... org ckp kalo dtg Labuan wajib beli cekelat... so kami menuju ke satu2nya shopping complex di situ iaitu Financial Park Complex.... kami ke kedai Sky Park Duty Free utk membeli coklat sbg buah tangan... apa yg kitorang dapati... kalo korang pegi beli coklat... kadang2 beli dalam pakaging yg besar tidak semestinya lebih murah... kadang2 pakaging yg sedikit yg lebih murah... lps tu kebanyakan coklat2 yg fast moving dia akan lekatkan dgn coklat2 yg kurang mendapat sambutan... takbleh beli loose... bisnes yg berstrategi sungguh... 
hasil tangkapanku... siapa nak angkat tangan...

Owh,,, Memandangkan kaum lelaki akan menunaikan solat Jumaat... jadi kami xlaa lama sgt kat kedai cekelat tuh,,, Dkt sini masuk waktu semua cepat ye... Kami cuba menyesuaikan timing di sana yang cepat cerah dan cepat gelap berbanding di semenanjung,,,,

Solat Jumaat ~12.20pm

Fourth day
Selamat tinggal Labuan!!


-THE END-
~akhirnya.....

17 April 2013

Cuti-cuti Pulau Part 2

Bismillah hirrahman nirrahim...

Hai kawan2... ada yg sudah rasa nak termuntah dgn cuti2 pulau nih? Baru intro... pjg lg ni nk stori-mori... mari kita bersamb ke second day... warning: saya tidak akan bertanggugjawab sekiranya ada yg termuntah di akhir post ini...
 
Second day
Sebelah paginye beraktvt di hotel je... Bekfes kat hotel & bawa Hana gi swimmin di pool hotel... Kalo bekfes xkenyang lg bleh la cuci2 mata abg2 O&G sampai kenyang... ehehe.. boley plak ye... Lps tu Hana terus terjun pool tp agak kesian ye sbb xde pool utk bdk2... xjejak kaki dia kat dlm pool tu,,, jd dia main di tangga2 pool je... xbes..
Laksa Labuan special (yummeh) & others

njoyssss your meal

di pool hotel
opis Yuni

Sebelah petangnye mmg jalan2 pulau sakan baa.... Byk tempat2 menarik yg kitorang lawat... (Nmpk sgt kecik je sbenarnya pulau nih). Kalo kitorang yg hangkut kanak2 rebina ni pon hampir separuh tempat2 tourist attraction dh jejak... Kalo org lain sure dah boley pusing 3-4 kali... Yg drive thru je pon ada... Mcm Labuan World War II Memorial tu we all pandu lalu je.. xde la nak tgk kubo2 kat situ dgn lebih dkt... Itu sebenarnya cemetery utk askar2 Australia sms menentang Jepun dolu2... Memorial tu berhadapan je dgn tempat keje Yuni.. Fuh.. Dpn opis ada kubo... balik keje sure sharp on time... huhuhu.... tp bes jgk opis ni... ada view pantai... everyday is a holiday.... mana nak dpt kt KL view mcmtukan? Pantai dalam pon xde pantai... eheh...
  
Lpstu kami pigi ke salah sebuah tourist attraction kat situ... Muzium Chimney & The Chimney. Apa bende Chimney ni eh? Light house ke? Tugu ke? hmm... kalo ikutkan dorang pon xsure... tp ianya sejarah berkaitan dgn arang batu di Pulau Labuan... Time ni kanak2 ribena tido... jd mama & auntienya yg gagah perkasa terpaksa mendukong mereka sambil mendaki.. 






  

Nex pitstop kami ialah Taman Burung. Just opposite sikit daripada Muzium Chimney & The Chimney. Taman burung ini agak kurang diselenggara... malu je kalo tourist luar negara datang... Kalo well maintain & ada aktiviti yg menarik ato tourist guide yg bleh xplain... mungkin lebih menarik... di situ kami sgt tertarik dgn sejenis speses burung yg boleh berckp2... "Assalamualaikum!! Dah makan??" kami igt ada org pasang tape recoder nak buat prank kt kitorg... rupe2nye.. mmg burung tu yg berkata2... jakunzzznye kami sampai ternganga kuar air liur...   

Jakunzz dgn ini burung... Tiong Mas


Memandangkan kami di pulau, tak sah la kalo kami tak jejak kaki ke pantai... ye dok? Acara seterusnya, menunjukkan bakat terpendam supermodel kami berlatar belakangkan pantai nan indah di Pantai Batu Manikar...  



Setelah penat berposing ala2 hot stuff supermodel (hotstuff gitew)... kami berenti kejap minum petang sambil menikmati sate di Pantai Layang-layangan... Apa yg lainnye sate disana eh? Kuah kacangnya agak pedas sedikit... Lps dh topup energy... kami pon memanjangkan langkah semula... Kat sini ada tmpt tourist attraction spt Peace Park, Surrender Point memorial. Tempat bersejarah dimana Jepun menyerah kalah. Di sini juga kami menikmati keindahan pantai dan sunset yg sungguh indah.... Masyaallah indahnya ciptaanNya...
sate Labuan


cantikkan~

Malamnya kami mkn seafood lg... tp kali ini di restoren Mawilla... restoren ini agak menarik dgn pemandangan pantai tetapi agak sesak, late service (mungkin sbb ramai org kot) dan turut menghidangkan alcohol... jd mmg ramai laa foreigner kat sini... tak sempat nk snap gambar hidangan sbb semua org dh kebulur.... huhuhu... dah licin baru terigt nk tangkap gmbr bersama...
da only famili pic (without nuar. nuar adikku xjoin trip pulau ni)


Ok... dah sampai Labuan takgi shopping souvenir ke? Hajat dihati nak bawak balik kerete sebijik... kate murah... huhuhu... Oleh itu kita bersamb di hari yg ketiga plak ye.... Apa yg berjaya dibawa pulang? Di hari ketiga juga aku terjumpa sesuatu tempat yg tak penah aku jumpa sblm nih... apakah tmpt itu? Kita tunggu in my nex n3... bawak bertenang,, setenang dugong... boley???
tata... CU in the nex n3,,,,,


  

16 April 2013

Cuti-cuti Pulau...

Bismillah hirrahman nirrahim...

Salam kawan2!!! Niat di hati nak stori-mori cuti2 pulau tempoh hari... Sori la lmbt... Eyelid ku kene infection... periorbital cellulitis nama lainnya... Jd kene merehatkan mataku ini sbb rasa kurang selesa...  Time cuti2 ni la sakit eh.. hrtu AGE, lpstu kakiku spasm bbrp hari, skrg periorbital cellulitis... sign of ageing & hormone imbalance mayb... xpe ... dugaan ni kecil je... Saje Allah berikan supaya aku bersyukur dgn nikmatNya. btol dok? Potpetpotpet.. Bila nk stat citenye...Ok... let the stori begins...

Kami pergi sefamili plus my mama, abah, aje & tante oso... Ni first time baby Hani naik flight... agak mencabar sikit laa berbanding bwk kakak along Hana dulu... mungkin sbb kecik lg kot... 3months++... Pulau apa yang kitorang pigi nih? Siap2 naik flight... Pernah tgk tak bendera kat atas ni? Bendera apakah ini? (ceh, mcm cikgu geografi plak) Dulu time geografi cikgu ajar taknak dgr... kan dah tak tau... huhuhu... (aku ler orgnye yg tak tau tuh)... jap2... kita blaja psl bendera dlm geografi ke sejarah? hahaha... aku main petik je nih...Ok berbalik kpd persoalan tadi,,, Bendera apakah ini? Ini bkn bendera parti politik baru ye tuan2 dan puan2...  Ini adalah bendera......





*****************





 *****************





*****************




 
*****************





WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN.... ok... saya baru tau *sigh...

Dlm byk2 pulau kat Malaysia nih apsal kami pilih Labuan?  Hmmm.... Kami mmg tak pernah terpikir nak ke Labuan sebelum ini... tp sbb memandangkan adik haku Yuni telah dipindahkan utk berkhidmat di Pulau Labuan itu... kami pon mengambil kesempatan utk melancong sambil memberi sokongan moral kpdnya... dah la femfuan... lone ranger plak tuh... Sana takde 1U ye Yuni... (tempat yg setia dikunjunginya itu). Ada apa yg menarik kat Labuan nih? DUTY FREE kay pulau ni... ala2 Pulau Langkawi... jd pham2 je la... kerete, alcohol, rokok, cekelat semua murah sbb duty free...  dari segi jalan2 nak melancong, apa yang besh nak melawat eh? cer tgk kat map sblh nun... itu antara tourist attraction yg boleh dilawati kat Pulau Labuan (kredit to Pakcik Google).

So aku nak citer sikit pengalaman kitorang kat sana tuh... xkan terperap dlm bilik je kot... baik duk rmh, xyah gi melancong-melencong ye dak... (warning post ini mungkin bersambungan sambungan sampai nak muntah anda semua membacenye krn penaipnya mungkin terpesong kesana sini...). Kami juga hanya melawat tempat2 yg sesuai utk kanak2/baby shj... yg xtreme2 spt island hoping tak pigi.... (walopon dlm hati nak gak merasakan.. tp xpe simpan je dlm hati)... Selain tempat2 menarik spt tourist attraction ituh... kitorang juge pergi ke tempat2 yg tidak tersenarai di dlm list tourist attraction tu... Owh lupa bgtau... cuti2 Labuan ini 4 hari 3 mlm.... tempek gambar je aci tak?


1st day
kiri: my lil famili; kanan atas: our transport frm airport to hotel
Victoria Mansions. yg mana villa kami? lupa nk snap bah...


















We decided to book a villa memandangkan kami pergi beramai2... Oleh itu kami ditempatkan di Victoria Mansions oleh Tiara Labuan Hotel. Villa kat situ mmg ala2 mansions gituh... Mcm white house pon ada... Sampai2 dah tertarik... tertarik dgn apa? bkn sbb hotel yg lawa memukau ye... tp tertarik dgn pemandangan sekeliling yg dipenuhi dgn abg2 O&G (oil&gas ye bkn Obstetrics and gynaecology) dgn jumpsuit nye... (sambil cuci2 mata) ahaqs... abg2 O&G yg terdiri drpd Malaysian & oso international... bkn apa.. mana la tau, usha2 bleh dpt adik ipar ke... boley gitew... ehehe... mula2 jakunsss... ghupenye inilah pemandangan yg biasa di Labuan... mana2 pon ada je yg berjumpsuit... shopping complex... kedai makan... hotel... tepi2 jalan... anggap je la dorang tgh pakai baju opis utk mengurangkan kejakunanku....huhuhu.... 
ni abg2 O&G omputih di lobby hotel
 
lobster, siput, udang, ikan dsb
antara kedai mkn pilihan yg ada..





meleleh air liurku...


















Lps tu kami menikmati mkn tgh hari di KFC.... jakun lg sbb xde servis tax ye.... Mlmnya kami pergi ke Anjung Ikan Bakar.. Tmptnye mmg mengadap laut mcm restoren terapung gituh... Kat sini mcm2 mkn seafood yg fresh2... Tempat ni ada beberapa kedai makan.. jd pilih la kedai mkn yg berkenan di hati... rambang mata sudaa... caption sebelah: kangkung, butter prawn, sotong salut tepung, ikan stim, ketam cili... tgk je la pic tu... maleh nak menaip...

Hari yg paling byk xtvt dgn lawatan2 sambil belajar adalah on the second day... tp memandangkan post yg ni mcm dh pjg berjela aku mengarut ... mari kita samb lenkali...

peace from us
 











  

14 April 2013

Post-vacation laundry


Bismillah hirrahman nirrahim...

Hai!!! I'm back!!! weather plzzz be goood to me today k.... byk baju menimbun2 nih.... matahari plak mcm segan2 nk kluar.... Nak kene mengerah tenaga nih... kerah tenaga kakak along Hana la... huhuhu.... dia mmg suka main penyepit baju & hanger... bleh harap jgk la kakak along ni (walopon kadang2 ke laut....)

 











 Macamana vacation pulau2 ku? Ada ke org nak tau? ngeee ngeee.... simpan memori dalam hati je la.... kalo ada mood nak menaip baru kita berkongsi2 crita vacation ye... crite sampai muntah.... sampai tak laratt korang2 semua nk bace.... huhuhu.... skrg mood xde lg...
 
sunset on the horizon... masyaallah... lawa sgt...

08 April 2013

Sleeping Beauty Hana


Bismillah hirrahman nirrahim...



Hai kamu3x sekalian... Mizzmeh? eheheh (syiok sendiri mcm retis)..... apa aku nak citer harini eh? bkn psl citer katon sleeping beauty ituh ye....  mommy2 di luar sana, suka tak tgk anak2 tido? Saya suka sgttttttt... Time dorang tido la rasa aman damai.... Tapi time tu la rasa nak kaco dorang.... nak cubit2 dorang laa... gereeemmmmm..... muka pon nampak suci jer......... hilang semua sifat nakalnye... Comel sgt mcm pic kat sebelah nih (kidnap dari pakcik Google)...... 




Aku suka tangkap gambar anak2 tido... Macam2 pose yang menarik dan menggelikan hati... Anak aku yg sulong, Hana ni boleh tido di mana2 (ni bakat mamanya yg diturunkan kpd Hana),,,, and tempat favourite tido dia di atas lantai... sbb lantai sejuk katanya....sedap tido kalo cuaca panas....Mari kita cuci2 mata tgk gambar kakak along Hana tido dari baby hingga sekarang 3 tahun +++. 

atas: saya tak suka dibedung
atas: si bolat
atas: aksi dalam kereta
atas: aksi freestyle
atas: aksi2 menarik top 5....



 owh kay dalam banyak2 gambar nih,,,, AKSI TIDO PALING MENARIK jatuh kepada.....

jengjengjeng..............


**********************



*********************



********************



*******************



******************



*****************



****************



***************



**************



*************



************



***********



**********



*********



********



*******



******



*****



****


***



**


* 

tak putus asa utk scrool lg????

**********************



*********************



********************



*******************



******************



*****************



****************



***************



**************



*************



************



***********



**********



*********



********



*******



******



*****



****


***



**


* 
aksi tido sambil berdiri.... huhuhu....


  mcm2 ragam betul bdk2 ni kan???  jap.... ke anak aku je sorang perangai mcm ni? kwn2 di luar sana macamana pulak? ada anak beraksi2 tido pelik2 yg boleh dikongsi bersama? diri sendiri tido dgn penuh aksi pon bleh dikongsikan bersama .... hihihihi...